Ornithologen in GBS De Vlindertuin

22 januari 2025 | HelemaalHerzele | Jeugd

Enkele kinderen van Gemeentelijke Basisschool De Vlindertuin uit Borsbeke leerden bij het vogel spotten met verrekijkers al enkele vogels te herkennen. "Niet alleen kunnen de kinderen de vogels herkennen door ernaar te kijken maar ook door ernaar te luisteren", vertelt juf Lien. "De koolmees klinkt namelijk als een fietspomp ‘Tutie, tutie, tutie’ en de buizerd als een kat ‘miaauw’."

"Door in ons bos zelf even op zoek te gaan aan voedsel voor vogels, merkten ze al snel op dat dit heel lastig was", vervolgt de juf. "De insecten zijn weggekropen, bessen raken op en zaden liggen verstopt onder sneeuw en ijs. Met het bijvoeren help je dus de tuinvogels extra energie in de vorm van vetten te verkrijgen én zorg je voor meer levendige gezelligheid in de tuin."

Lees verder onder de foto's

 

Het juiste voer is hier heel belangrijk. Vogelvoer die je in de winkel kan kopen vermijd je beter. Dit omwille van onder andere de verpakking in plastic netjes. "Niet duurzaam en vogels raken erin verstrikt", geeft directeur Els De Durpel ons mee. "Of bepaalde inhoud zoals pitten en zaden van de zonnebloem of pindanoten. Ze komen eigenlijk nooit op een natuurlijke wijze voor in de winter."

Daarom maakten de kinderen van K2 en L1 zelf seizoensgebonden vogelvoer. Ze vergeleken verschillende soorten zaden, pitten, noten en granen. Welke ze vervolgens op geschikte voederplaatsen in onze schooltuin strooiden. 

Lees verder onder de foto's

 

"Afsluiten van dit thema doen we eigenlijk niet. Er werd een brainstorm gehouden en van daaruit een verdere planning gemaakt om onze schooltuin nog natuur inclusiever en diverser te maken voor onze vogels", vertelt juf Lien. Zo zullen er nog nestkastjes worden voorzien, meer bloemen planten die in de winter blijven staan met zaden in (een natuurlijke vorm van bijvoeren), het bladafval laten we op sommige plaatsen liggen (hieronder vinden vogels insecten), aanplanten van nog meer hagen en struiken, … "Zo gaan we voor nog meer duurzaamheid, diversiteit of gewoon pallieteren in onze schooltuin", besluit directeur Els De Durpel.

Foto's

Reclamebanner