Veelgestelde vragen én antwoorden over de verkiezingen van zondag 26 mei 2019
25 mei 2019 | Sarah De Moor | Politiek
Zondag 26 mei 2019 word je in het stemhokje verwacht. Jij kiest welke politici het Vlaams, federaal en Europees parlement zullen vullen. Op vraag van de ploeg van Helemaal Herzele beantwoordt algemeen directeur van lokaal bestuur Herzele Daniël Adriaens enkele veelgestelde vragen.
Waar en wanneer moet ik gaan stemmen?
In Herzele worden er 22 stembureaus geïnstalleerd, verdeeld over de acht deelgemeenten. De stembureaus zijn open van 08u00 tot 14u00. In welk stembureau je moet gaan stemmen, staat op je oproepingsbrief.
Wat moet ik meenemen naar het stembureau?
Je oproepingsbrief en je identiteitskaart.
Heb je geen oproepingsbrief ontvangen of ben je jouw oproepingsbrief kwijtgeraakt, dan kan je een duplicaat aanvragen bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis (Markt 20, 9550 Herzele). Dat kan tot op de dag van de verkiezingen om 12u00 ’s middags.
Bij diefstal of verlies van jouw identiteitskaart moet je onmiddellijk DOCSTOP bellen. Vervolgens moet je onmiddellijk aangifte doen bij de politie (diefstal) of bij het gemeentehuis (verlies). Zij geven jou een voorlopig bewijs van identiteit. Dat document volstaat om te kunnen stemmen.
Ik kan niet gaan stemmen. Wat moet ik doen?
Je moet uiteraard een geldige reden hebben waarom je niet kan gaan stemmen en daar ook de juiste attesten van voorleggen. Als dat zo is, kan je iemand anders een volmacht geven om in jouw plaats te gaan stemmen. Die persoon mag dus twee keer stemmen. Twee keer in hetzelfde stembureau, maar het is evengoed mogelijk dat jouw zoon of dochter eerst voor zichzelf in Antwerpen stemt en dan in Herzele gaat stemmen als jouw volmachthouder.
Om te kunnen stemmen bij volmacht vul je een volmachtformulier in. Je kan het volmachtformulier hier downloaden of gratis afhalen op de dienst Burgerzaken, tot op de dag van de verkiezingen om 12u00 's middags.
Jouw volmachthouder gaat met dit formulier, jouw attest, jouw oproepingsbrief, zijn/haar identiteitskaart en zijn/haar oproepingsbrief naar het stembureau waar jij moest stemmen en kan daar jouw stem uitbrengen.
In deze video kom je te weten in welke gevallen je kan stemmen bij volmacht:
Geldig stemmen, hoe doe je dat?
Door niet ongeldig te stemmen. Als je op verschillende lijsten stemt, als je aantekeningen op je stembrief maakt of er dingen bijschrijft, dan is jouw stem ongeldig.
Je stemt geldig door binnen één lijst te blijven. Je mag niet panacheren. Je kan maar op één lijst stemmen, ook al vind je meerdere kandidaten van meerdere lijsten sympathiek of interessant. Het mag niet. Als je dat doet, heb je drie mogelijkheden: je geeft een lijststem, je geeft één of meerdere voorkeurstemmen, of je kiest voor een combinatie van beide.
Deze video vat het bondig samen: