Open Vld: 'We willen opnieuw het hoogste aantal zetels'

24 september 2024 | Sarah De Moor | Politiek

Na 24 jaar burgemeesterschap trekt Open Vld Herzele zonder hun pater familias Johan Van Tittelboom naar de kiezer. Dat doen ze naar eigen zeggen “vol vertrouwen” en met “een ambitieus partijprogramma”. In de verkiezingsspecial van Helemaal Herzele op Radio Star kwamen ze hun belangrijkste standpunten toelichten.

“Ik kan alleen maar proberen om het even goed te doen”, zo antwoordde lijsttrekker en huidig eerste schepen Benjamin Rogiers op de vraag of het ook zonder burgemeester Johan Van Tittelboom zal lukken. “We trekken vol vertrouwen naar de kiezer, met een kandidatenlijst die wordt gesteund door onze burgemeester.” Aan die lijst werd “vijftien maanden zeer intensief gewerkt”, vertelde voorzitter Patrick Van De Casteele. “Er werden ook mensen niet weerhouden.” Vol vertrouwen, maar ook vol ambitie, want de partij beoogt volgens de voorzitter opnieuw “het hoogste aantal zetels”. Zijn dat er dan opnieuw 13? “Graag, maar nog liever 25”, zei de lijsttrekker lachend.

Krijgt Open Vld Herzele van de kiezer opnieuw de kans om te besturen, dan wil de partij werk maken van “een gezonde mix van wonen en leven”. “Het is populair om te zeggen dat appartementen niet kunnen”, vertelde huidig schepen Heidi Knop (plaats 3), “maar als we kwaliteitsvolle en betaalbare woningen voor onze kinderen willen, dan moeten er projecten bijkomen. Uiteraard met aandacht voor het landelijke karakter van onze gemeente en dus enkel in de kernen en met voldoende groen.” Lijsttrekker Benjamin Rogiers vulde aan: “Niet overal dus en ook niet overal even hoog.” In het centrum moet het dan weer bruisen en dus wil de partij de nieuwe invulling van en rond het Schepenhuis absoluut doorvoeren. “Met plaats voor verenigingen, streekproducten, toerisme, groen en een pop-up voor handelaars.”

Om de vergrijzing het hoofd te bieden, dient er volgens Open Vld ingezet te worden op vereenzaming. “We moeten blijven op zoek gaan naar manieren om deze mensen in onze gemeente actief te krijgen”, zei Hilde Van Impe (plaats 2 en huidig schepen). “Met activiteiten in ons lokaal dienstencentrum of van de seniorenverenigingen, het sociaal restaurant, een telefoonster die mensen actief opbelt om een praatje te slaan.”  De partij wil ook investeren in voldoende plaatsen in de kinderopvang door onthaalouders te blijven ondersteunen en samenwerkingsverbanden af te sluiten.”

Blijven investeren, dat is ook voor de volgende bestuursperiode het credo. “Want een gemeente die niet meer investeert, gaat achteruit”, vertelde Ann Van Ruyskensvelde (plaats 4 en huidig schepen). Wat dan met de schulden?  “De schuld per inwoner is volgens cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur met 9,9 % gedaald ten opzichte van het begin van de legislatuur”, zei lijsttrekker Benjamin Rogiers. “Een positieve trend die we moeten voortzetten.” Volgens Ann Van Ruyskensvelde kan dat door “de terugkerende uitgaven te verlagen door in te zetten op digitalisering en energiebesparende maatregelen. De inkomsten verhogen (bv. door de belastingen te verhogen, red.) staat niet direct op ons programma, maar we moeten de evaluatie blijven maken.”

Ontdek hier het volledige programma en alle kandidaten van Open Vld Herzele.

Audiofragmenten

Radio Star helpt jou kiezen!

Elke partij die in Herzele deelneemt aan de lokale verkiezingen, kreeg tijdens de verkiezingsspecial van Helemaal Herzele de kans om de belangrijkste punten uit het partijprogramma en de kandidaten voor te stellen.

 

Aan de vooravond van verkiezingszondag gaan de lijsttrekkers met elkaar in debat. Luister op zaterdag 12 oktober vanaf 10 uur naar het grote lijstrekkersdebat. Of maak het live mee, op vrijdagavond 11 oktober vanaf 20 uur in De Wattenfabriek (Solleveld 33, Herzele).

Op verkiezingszondag 13 oktober 2024 maken we vanaf 16u00 een live-uitzending. We geven de resultaten mee, analyseren de uitslag en vragen alle partijen om een (telefonische) reactie. En daarbij kijken we ook even over de eigen gemeentegrenzen heen.


Reclamebanner