Leef!: 'We gaan het beter doen dan 6 jaar geleden, dat is een feit'

30 september 2024 | Sarah De Moor | Politiek

Ook de roodgroene beweging LEEF! dingt op 13 oktober mee naar de stem van de Herzelenaar. Met hun partijprogramma willen ze een sociaal en leefbaar Herzele dat van iedereen is en landelijk moet blijven. Tijdens de verkiezingsspecial van Herzele Herzele kwamen enkele kandidaten de belangrijkste standpunten toelichten.

De verkiezingscampagne startte voor LEEF! in mineur. Door een fout bij het elektronisch indienen van de lijsten komt de partij op met 23 in plaats van 25 kandidaten. “Maar we staan er”, zegt lijsttrekker en huidig gemeenteraadslid Filip De Bodt. “De wind zit goed. Ik denk dat het een feit is dat we het beter zullen doen dan 6 jaar geleden (de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018, LEEF! haalde toen 2 zetels red.). We zullen zeker 3 zetels halen, misschien 4.” Volgens De Bodt laat zich dat vooral voelen omdat andere partijen hun “programma overnemen”. “Al 40 jaar houden wij samen met buurtbewoners via juridische procedures de rechttrekking van de N42 tegen. Vandaag staan we niet meer alleen en zijn ook CD&V, Vooruit en zelfs Open Vld tegen. Bijna iedereen vindt nu dat de huidige weg verbeterd moet worden.” 

“Plots is ook iedereen tegen appartementen”, zegt De Bodt nog. De partij wil dan ook dat het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan een update krijgt en dat er een beeldkwaliteitsplan komt. “We zijn eigenlijk niet tegen meergezinswoningen”, legt Dirk Buysse (plaats 13) uit. “Het is belangrijk dat er meer in de kern gebouwd wordt om zo de open ruimte erbuiten te beschermen. We hekelen wel dat dit gebeurt zonder visie en houden daarom een warm pleidooi voor het uitwerken van een kader, waarbij er volop inspraak is van de burgers.”

LEEF! pleit ook voor een mobiliteitsplan, dat maximaal rekening houdt met fietsers en voetgangers. Paul Haustraete (plaats 3 en huidig gemeenteraadslid): “We pleiten voor 3 snelheden: 30 km/u in de dorpskernen en rond scholen en recreatiezones, 50 km/u op de binnenwegen en 70 km/u op de grote N-wegen. We willen ook dat bepaalde wegen heringericht worden.”

Een goed sociaal beleid staat prominent in het partijprogramma van LEEF!. “Dat beleid is vandaag al vrij goed”, vertelt lijstduwer en voormalig gemeenteraadslid Arlette De Lombaert. “Ik wil dat benadrukken, want LEEF is niet de partij die tegen alles is. We willen meewerken en Herzele beter maken voor iedereen.” Dat wil LEEF! doen door bijvoorbeeld de buitenschoolse kinderopvang goedkoper te maken, gratis eerstelijns juridisch advies voor inwoners aan te bieden en de gemeentelijke dienstverlening in elke deelgemeente zonder afspraak aan te bieden. “Voor nieuwkomers pleiten we voor een buddy”, geeft Fleur Robbrecht (plaats 5) nog mee. “Een vrijwilliger die je wegwijs maakt in de samenleving.”

“Ook op het vlak van cultuur wordt er al heel goed werk geleverd”, zegt David Depestel (plaats 6). “Maar er zijn verbeterpunten. Zo weet ik dat heel wat verenigingen wanhopig wachten op ruimte om in te werken. Dat moet opgelost worden.” 

 

Ontdek hier het volledige programma en alle kandidaten van LEEF!.

Audiofragmenten

Radio Star helpt jou kiezen!

Elke partij die in Herzele deelneemt aan de lokale verkiezingen, kreeg tijdens de verkiezingsspecial van Helemaal Herzele de kans om de belangrijkste punten uit het partijprogramma en de kandidaten voor te stellen.

 

Aan de vooravond van verkiezingszondag gaan de lijsttrekkers met elkaar in debat. Luister op zaterdag 12 oktober vanaf 10 uur naar het grote lijstrekkersdebat. Of maak het live mee, op vrijdagavond 11 oktober vanaf 20 uur in De Wattenfabriek (Solleveld 33, Herzele).

Op verkiezingszondag 13 oktober 2024 maken we vanaf 16u00 een live-uitzending. We geven de resultaten mee, analyseren de uitslag en vragen alle partijen om een (telefonische) reactie. En daarbij kijken we ook even over de eigen gemeentegrenzen heen.


Reclamebanner