CD&V: 'Een eerste vrouwelijke burgemeester? Waarom niet!'

1 oktober 2024 | Sarah De Moor | Politiek

Ook CD&V Herzele hoopt op 13 oktober de kiezer te overtuigen in het stemhokje. Dat doen ze met een “warme en dynamische ploeg”, een partijprogramma “waar de Herzelenaar écht wakker van ligt” en met veel ambitie. Tijdens de verkiezingsspecial van Helemaal Herzele op Radio Star kwamen enkele kandidaten dat programma toelichten.

"Je moet de ambities hoog stellen", vertelt lijsttrekker Sabrina De Lange. En dat doet de partij, want de lijsttrekker is expliciet kandidaat-burgemeester. "Een eerste vrouwelijke burgemeester in Herzele? Waarom niet!" CD&V Herzele hoopt de grootste te worden en dus de burgemeester te leveren. "In 2018 verloren we 3 zetels, die willen we opnieuw binnenhalen." Voorzitter Leen Vandenneste vult aan: "Sowieso hopen we om opnieuw mee te kunnen besturen en sterker te wegen op het beleid. Onze warme en dynamische ploeg is er klaar voor." De voorzitter doet ook een warme oproep. "Ga stemmen. Onze democratie is een belangrijk recht."

Sterker wegen op het beleid, dat wil de partij doen met een partijprogramma waar de Herzelenaar volgens lijsttrekker Sabrina De Lange "écht wakker van ligt". "Geen loze beloftes, maar daadkracht." Één van de topprioriteiten is een betere mobiliteit voor iedereen. "Als we onze inwoners willen aanmoedigen om zich meer met de fiets of te voet te verplaatsen, dan moeten de alternatieven voor de auto aantrekkelijk, veilig en praktisch zijn", legt Joris Bernagie (plaats 6) uit. "Dat begint met het aanleggen en verbeteren van fiets- en voetpaden." Om overdreven snelheid in dorpskernen aan te pakken, pleit de partij voor verkeersremmende maatregelen zoals wegversmallingen en vluchtheuvels. "En we zijn zeker niet tegen meer controles", geeft Bernagie nog mee.

Ook het woonbeleid verdient volgens CD&V Herzele meer aandacht, om zo het landelijke karakter van onze gemeente te behouden. "Geen hoogbouw om de hoogbouw", zegt Geneviève De Bruyn (plaats 11). "Er moet nagedacht worden over andere vormen van wonen, zoals woonerven of tiny houses, want veel jongeren kunnen inderdaad geen huis meer kopen." Volgens Evi Baeyens (plaats 3) is er ook nood aan "groene publieke ontmoetingsplekken en recreatiemogelijkheden in alle deelgemeenten". De partij pleit dan ook voor een update van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. "We willen ook werk maken van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan - een RUP - voor de omgeving Groenlaan en idealiter eigenlijk voor de dorpskern van elke deelgemeente", vertel lijsttrekker Sabrina De Lange.

Het verenigingsleven is voor de partij de kern van sociale samenhang in de gemeente. CD&V Herzele pleit voor een behoeftenonderzoek en wil de verenigingen extra ondersteunen. "Niet zozeer financieel", legt lijsttrekker Sabrina De Lange uit, "maar vooral logistiek." Voor Niels Smesman (plaat 21) moet er vooral werk gemaakt worden van "betere huisvesting voor de jeugdbewegingen" en "een gemeentelijk jeugdwerker voor het jeugdhuis, zodat de jongeren zich niet met administratie, maar met activiteiten organiseren kunnen bezig houden." Ook het stimuleren van sport en beweging krijgt in het partijprogramma een plaats. Dat kan volgens Paul Boelaert (plaats 4) door "aanleggen, onderhouden en uitbreiden van sportfaciliteiten, want veel kinderen staan nu op een wachtlijst om hun favoriete sport te beoefenen."

Ontdek hier het volledige programma en alle kandidaten van CD&V Herzele.

Audiofragmenten

Radio Star helpt jou kiezen!

Elke partij die in Herzele deelneemt aan de lokale verkiezingen, kreeg tijdens de verkiezingsspecial van Helemaal Herzele de kans om de belangrijkste punten uit het partijprogramma en de kandidaten voor te stellen.

 

Aan de vooravond van verkiezingszondag gaan de lijsttrekkers met elkaar in debat. Luister op zaterdag 12 oktober vanaf 10 uur naar het grote lijstrekkersdebat. Of maak het live mee, op vrijdagavond 11 oktober vanaf 20 uur in De Wattenfabriek (Solleveld 33, Herzele).

Op verkiezingszondag 13 oktober 2024 maken we vanaf 16u00 een live-uitzending. We geven de resultaten mee, analyseren de uitslag en vragen alle partijen om een (telefonische) reactie. En daarbij kijken we ook even over de eigen gemeentegrenzen heen.


Reclamebanner