PODCAST: Stemmen door de tijd

6 oktober 2024 | Sarah De Moor | Politiek

Pepijn De Paepe

De gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober worden de eerste verkiezingen in Vlaanderen zonder opkomstplicht, maar met stemrecht. Je hoeft dus niet langer naar het stemhokje te gaan, je mag. Die mijlpaal inspireerde creatieve duizendpoot Pepijn De Paepe tot het maken van de zesdelige reeks ‘Stemmen door de tijd’.

“Het voelt niet altijd zo, maar jouw stem is echt belangrijk”, vertelt de maker daar zelf over. “Ik wou vooral op een speelse manier meegeven dat stemmen geen evidentie is. Het is een recht waar hard voor gevochten is geweest.”

In zes afleveringen reist Pepijn met zijn teletijdmachine doorheen de geschiedenis van ons stemrecht. De reeks werd uitgezonden in de verkiezingsspecial van Helemaal Herzele. Met dank aan de stemmen van Linde De Paepe, Annemie De Greef, Marga Callebaut, Eveline Hermie, Eva Jacobs en Celine Ponnet.

Audiofragmenten

Deel 1 - De Grieken

Deel 2 - De Romeinen

Deel 3 - Magna Carta

Deel 4 - Den Grooten Oorlog

Deel 5 - Suffragetten

Deel 6 - De Tweestrijd

Radio Star helpt jou kiezen!

Elke partij die in Herzele deelneemt aan de lokale verkiezingen, kreeg tijdens de verkiezingsspecial van Helemaal Herzele de kans om de belangrijkste punten uit het partijprogramma en de kandidaten voor te stellen.

 

Aan de vooravond van verkiezingszondag gaan de lijsttrekkers met elkaar in debat. Luister op zaterdag 12 oktober vanaf 10 uur naar het grote lijstrekkersdebat. Of maak het live mee, op vrijdagavond 11 oktober vanaf 20 uur in De Wattenfabriek (Solleveld 33, Herzele).

Op verkiezingszondag 13 oktober 2024 maken we vanaf 16u00 een live-uitzending. We geven de resultaten mee, analyseren de uitslag en vragen alle partijen om een (telefonische) reactie. En daarbij kijken we ook even over de eigen gemeentegrenzen heen.


Reclamebanner