Open Vld blijft de grootste, Benjamin Rogiers wordt naar alle waarschijnlijkheid burgemeester

14 oktober 2024 | Sarah De Moor | Politiek

Benjamin Rogiers is het stemmenkanon van Open Vld Herzele en heeft het initiatiefrecht in Herzele. Copyright foto: website Open Vld Herzele

‘t Is gebeurd. De Herzeelse kiezer heeft beslist. Open Vld blijft de grootste partij en dus wordt lijsttrekker Benjamin Rogiers vermoedelijk onze nieuwe burgemeester. CD&V - met kandidaat-burgemeester Sabrina De Lange - houdt stand, net als de beweging LEEF! van sterkhouder Filip De Bodt. N-VA en Vooruit verliezen elk één zetel. Vlaams Belang, die voor het eerst sinds 2000 deelnam aan de verkiezingen en voorheen nooit de kiesdrempel haalde, pakt drie zetels. 

 

Het initiatiefrecht is voor stemmenkampioen Benjamin Rogiers. Hij zei in de live-uitzending van Radio Star eerst te zullen spreken met huidig coalitiepartner CD&V. Het ziet er dus naar uit dat de huidige meerderheid - Open Vld en CD&V - de volgende zes jaar opnieuw zal besturen. Lijsttrekker Sabrina De Lange liet verstaan dat ook te willen, als de partij meer kan wegen op het beleid. Ze noemt daarbij expliciet de thema’s mobiliteit en ruimtelijke ordening.

De grootste verliezer van deze verkiezingen is de partij Vooruit. Die houdt slechts één zetel over in de gemeenteraad. Lijsttrekker Jo De Loor was duidelijk ontgoocheld. Ook N-VA verliest een zetel en strandt op twee gemeenteraadsleden. Lijsttrekker Sarah De Mulder is echter tevreden met die uitslag. LEEF! houdt stand met twee zetels in de gemeenteraad, maar sterkhouder Filip De Bodt had duidelijk op meer gehoopt.

Opmerkelijk: Vlaams Belang, dat voor het eerst sinds 2000 deelnam aan de verkiezingen in Herzele, pakt uit het niets drie zetels in de gemeenteraad. Volgens lijsttrekker Freddy Van Liedekerke is de partij “de grote overwinnaar van deze verkiezingen”.

Beluister hieronder alle reacties van de lijsttrekkers.

Audiofragmenten

Benjamin Rogiers (Open Vld Herzele)

Sabrina De Lange (cd&v)

Freddy Van Liedekerke (VLAAMS BELANG)

Jo De Loor (Vooruit)

Filip De Bodt (Leef!)

Sarah De Mulder (N-VA)

Reclamebanner