#MFL-Herzele: Radiomarathon van 35u voor het goede doel
11 december 2016 | MFL Herzele
In het week-end van 11 en 12 december 2016 werd op Radio Star te Herzele de lang aangekondigde en lang verwachte radiomarathon uitgezonden. Schepen Benjamin Rogiers, organisator van de "Muziek Financiert Leven"-actie van de gemeente, was DJ en presentator van dienst en hij had zich voorgenomen om dat gedurende 35 uren vol te houden. Hij was bijzonder blij dat zijn assistenten Els Coppens (Radio Star) en Caroline De Vadder (LDC 't Ryckbosch - OCMW) graag op zich hadden genomen om hem al die tijd bij te staan.
De uitzending begon op zaterdag om 9 h en Benjamin draaide de plaatjes. De keuze van de liedjes liet hij graag over aan de luisteraars én aan
bezoekers van de studio en hij vroeg hen een minimum bijdrage voor het goede doel per liedje dat ze aanvroegen.
Het enthousiasme van de lokale bevolking voor dit initiatief dat intussen bekend werd onder de naam MFL, was bijzonder groot en bijgevolg moest Benjamin al gauw vaststellen dat de aanvragen van muzikale nummers al snel voor een achterstand zorgden in de verwerking ervan. De intussen ervaren DJ (hij verwezenlijkte ook vorig jaar een gelijkaardige marathon) wist die achterstand natuurlijk in de loop van de dag en avond gemakkelijk weg te werken.
Tussendoor ontving hij in de studio in de Wattenfabriek de afgevaardigden van de 8 verschillende organisaties die een "goed doel" ondersteunen. Zij konden aan de luisteraars nogmaals goed gestoffeerd uitleggen waar ze voor staan en wat hun preciese doelstellingen zijn.
Bestuursleden van verenigingen en van scholen, veel handelaars maar ook individuele burgers, die in de voorbije weken geld hadden ingezameld mochten ook van de hen geboden zendtijd gebruik maken om tussen de liedjes door te vertellen hoe en hoeveel middelen zij hadden verzameld voor de diverse goede doelen. Handelaars die een bijzondere inspanning hadden gedaan kregen zelfs het bezoek van Els die een interview aan huis van hen afnam dat ook rechtstreeks op antenne ging.
De logistiek werd niet vergeten zodat Benjamin en zijn assistenten maar ook de technische crew op tijd van een drankje en een hapje konden genieten, een kwestie van geen 'klop van de hamer" te krijgen en in goede conditie de muziekmarathon verder te kunnen zetten. 's Avonds bracht een vurige fanaat van de MFL-actie, Anneke genaamd, frietjes voor de crew hetgeen natuurlijk heel sterk werd gewaardeerd.
Op zondagmorgen werd de radiouitzending even onderbroken voor de uitzending van de mis uit de Sint-Martinuskerk te Herzele, een traditie die al jarenlang in stand gehouden wordt en terecht ook niet diende te wijken voor de aan gang zijn marathon.
Om 16:30h, op zondagnamiddag, verplaatste het ganse gebeuren zich van de studio naar het Sport- en Cultuurcafé in CC De Steenoven. Daar zouden de muziekmakers de laatste uren van de radiomarathon afwerken.
Heel veel volk stond en zat hen al op te wachten en de sfeer zat er bijgevolg ook daar onmiddellijk in. Velen wilden met eigen ogen zien of én hoe Benjamin, Els en Caroline hun belofte zouden waarmaken om samen met dansgroep Move-it een streetdance-act te brengen op de vloer van de sportzaal.
Voor het zover was, was het echter nog drummen voor de microfoons. Verschillende formele en informele organisaties wilden alsnog de haast volle vaas verder vullen met centjes en ook bankbriefjes die ze op allerlei mogelijke manieren in de voorbije weken en dagen hadden verzameld.
Tegelijk liepen de laatste biedingen binnen voor o.a. een schilderij van de hand van een Haïtiaanse kunstenaar en liepen de deelnameformulieren binnen voor de verloting van tickets voor de wedstrijd AA Gent- RSCA Anderlecht, tickets die geschonken werden door de VDK-spaarbank.
De zanger van Chez Kit, Stijn Van Den Driessche, zorgde dan weer voor de verrassingsact door live prachtige liedjes te zingen voor de aanwezigen en voor de luisteraars. Tegelijk lanceerde hij een verkoop per opbod van een optreden van Chez Kit. Al snel stroomden de biedingen binnen en werd de waarde van een bod naar onverwachte hoogten gebracht. Ook dat zou in de pot van MFL terechtkomen.
Intussen hadden Benjamin, Els en Caroline zich klaargemaakt en uitgedost in de meest onverwachte maar zeer "hygienische" dansers-outfit en konden ze er, begeleid door tal van dansers van Move-it, aan beginnen.
Na wat ze in de voorbije weken, dagen en uren hadden gepresteerd twijfelde er niemand meer aan dat ook de dansact een overdonderd succes zou worden. Gestoeld op het meest aangepaste schoeisel voor de streetdance deden ze het voortreffelijk, maakten geen enkele schuiver, durfden zelfs even de maat en het ritme verlaten om volledig synchroon te eindigen. Ze kregen dan ook een oververdiend applaus, ook van de Burgemeester die uiteraard zeer tevreden was om zoveel inzet en enthousiasme te zien in zijn gemeente.
Bij het afsluiten van de avond stond € 21.000 op de teller van de ingezamelde gelden maar ingewijden vertelden mij graag dat dit cijfer in de komende weken met zekerheid nog zal stijgen want sommige rekeningen konden nog niet helemaal afgesloten en geteld worden.
Begin januari 2017 zal het exact aantal van de ingezamelde middelen bekend gemaakt worden én op dat moment zal een "jury van wijzen" de fondsen verdelen over de 8 verschillende goede doelen.